Torsktungor, gräddstuvade med dragon och sherry, serverade på toast

28 februari 2012
Det är inte varje dag man hittar torsktungor i fiskdisken. Men nu är det fortfrande säsong för den stora Nordnorska torsken och i Nordnorge är torsktungor en delikatess. När jag nu sprang på dem var jag helt enkelt tvungen att köpa med mig några portioner. Egentligen är det en hel bit av underkäken man köper och det krävs lite putsning innan man kan tillaga fiskbitarna. Du får ut två små käkmuskler som är lite fastare i koncistensen samt den lilla tungan som är lite mer geleartad. Smaken är härlig och gifter sig väl med dragon, grädde och sherry. En perfekt aptitretare inför villken måltid som helst, en tapas på Nordnorska - Måste prövas!
Naturligtvis krävs det ett glas sherry vid sidan också.


Torsktungor, gräddstuvade med dragon och sherry, serverade på toast 4 port   

600 gr torsktungor   
2     st schalottenlökar   
2     dl grädde   
3     msk sherry   
4     skivor vitt formbröd       
finhackad gräslök       
finhackad färsk dragon       
salt och peppar       
smör                                                                           

1. Torsktungorna behöver putsas  och du får från varje bit ut själva tungan och två små muskler ur fiskkäken. Lägg åt sidan.

2. Finhacka schalottenlök, dragon och gräslök.

3. Skär bort kanterna på formbröden och stek dem gyllenbruna på bägge sidor i rikligt med smör. Varmhåll toastarna.

4. Fräs i varm panna med lite smör; torsktungorna, löken, dragonen och hälften av gräslöken. Kryda med salt och peppar. Deglacera med sherryn och tillsätt grädden låt koka upp.

5 Fördela toastarna på tallrikar Lyft upp torsktungorna och fördela på toastarna. Låt grädden i pannan koka samman till en tjock och rik sås, fördela över tungorna och strö över resten av den hackade gräslöken. Servera rykande hett med ett glas sherry!    
Instagram