Surdegsbröd

Min mormor arbetade på ett bageri/ konditori när jag var liten. Det var en dröm att få möta henne där när hon slutade arbetsdagen, där doftade mjöl, smör & grädde och jag har sedan dess varit djupt förälskad i gammeldags bagerilokaler. Hemma hos mormor fanns det alltid färskbakta Tekakor som vi åt med smör och hushållsost samt ett glas mjölk. Ofta fick vi barn vara med att baka tekakor och här föddes ett stort intresse - att baka!
Annars får jag säga att det är Jan Hedh som bidragit med mest kunskaper till min bakådra. Jan är en otrolig inspiratör och en levande uppslagsbok vad gäller bakning. Vill du starta upp en surdeg så hänvisar jag till hans bok "Bröd". Jag tycker att den är ett måste för oss glada hemmabagare.
Receptet nedan är dock en liten egen tolkning, ett  grundrecept på bröd som jag bakat de senast 10 åren.

Surdegsbröd 2 limpor   

800    gr vetemjöl, proteinrikt   
200    gr rågsikt   
300    gr tjock surdeg   
600    gr vatten   
20     gr honung   
20     gr jäst   
20     gr salt                                                                                           

1. Blanda samtliga ingredienser utom salt i en bunke eller på bakbordet. Har du tiilgång till matberedare så använd gärna den.

2. Knåda degen väl i ca 10 min,  tillsätt saltet och knåda med hög intensitet i ytterligare 5 min. Låt degen jäsa övertäckt i 30 min till dubbel storlek.

3. Tag upp på bakbordet och knåda med lätt hand, forma till två limpor och lägg på plåt. Vill du skåra brödet så gör det nu med lätt hand och ej allt för djupt. Jäs på varm plats i 30 min alternativt i kyl över natten.

4. Grädda brödet på hög värma 225°C i ca 10 minuter och sänk sedan till 190°C i ytterligare 30 minuter. Kärntemperaturen skall vara 97°C när brödet är klart.

5. Låt svalna inlindat i handuk ca 30 minuter och servera ljummet med ett gott smör och en mild ost.
1 Anna-Lena:

skriven

Och nybakat bröd! Du är bäst! Tack så mycket.

2 Elsa

skriven

Och nybakat bröd! Du är bäst! Tack så mycket.

Instagram