Stekt torskrom med potatiskompott och gräddfil

23 februari 2012
-
Jag har redan presenterat ett recept på torskrom men det vill till att laga och äta medans säsongen på skreitorsk är innestående och tillgången på rom är god. Det är nu man kan äta torskrom från välmående torskbestånd så passa på! Det skulle behövas många recept på torskrom om det skall stå i proportion till hur gott det är.
Här börjar vi med inkokt rom, du kan se tillvägagångssätt i tidigare recept. När man steker romen i skivor blir smaken kraftigare och rikare. Prova, det är gôr gott!!

Stekt torskrom med potatiskompott och gräddfil 4 port.   

800   gr inkokt  torskrom   
4       st ägg löskokta   
1/3    purjolök   
10     medelstora mjöliga potatisar    
50     gr smör   
1       knippe gräslök, finhackad   
2       msk kapris   
2       dl gräddfil       
citron, skuren i klyftor       
vitpeppar från kvarn       
salt       
smör till stekning                                                   

1. Koka in din torskrom. Koka en court boullion med grönsaker, en liter vatten, rödvinsvinäger samt kryddorna. Låt koka 10 minuter och smaka av med salt och vinäger. Lägg den färska torskrommen i lagen och låt sjuda i ca 20 minuter. Kärntemperaturen skall vara 65°C. Drag åt sidan och låt svalna i sin lag. Skär upp torskrommen i halvcentimetertjocka skivor.

2. Koka och skala de löskokta äggen, hacka  tre av dem grovt, skär det sista i klyftor.

3. Skala potatisen och finhacka purjolöken. Koka potatisen i väl saltat vatten. Mot slutet av koktiden tillsätts purjolöken. Slå av  vattnet men spara  ca 2 dl  tillsammans med potatisen och purjolöken. Tillsätt smör, kapris och hälften av den finhackade gräslöken. Rör om till en grov kompott, vänd ner de hackade äggen, smaka av med salt och grovmalen vitpeppar. Varmhåll.

4. Bryn smör i stekpannan och bryn torskrommen ordentligt på båda sidor. Krydda med lite salt och peppar.

5. Servera  den stekta torskrommen med potatiskompotten, lite gräddfil, och rikligt med hackad gräslök. Dekorera med citron klyfta, ägg och ev lite extra kapris. Servera en ljus lageröl och knäckebröd vid sidan.    
Instagram