Släta vetebullar till semlor

19 februari 2012, Fastlagssöndagen
-
Det finns inga felaktiga sätt att inta en semla men det finns bara ett sätt som är rätt! Det är odiskutabelt, klart som korvspad, lika säkert som att jorden är rund, inget att diskutera och underbart gott. En semla skall ätas som hetvägg!  Ja, vad som är gott är naturligtvis en smaksak som var och en får tycka sitt om men det rätta sättet att borda en semla är med varm mjölk och lite mald kanel, thats it!
När jag växte upp gjorde vi alltid våra egna semlor. Mamma bakade släta bullar och sedan hjälptes vi åt med fyllning och dekoration. Vi gröpte ur bullarna och använde innehållet till fyllningen, mandeln revs samma dag och smaken blev underbar. Fastlagsbullen skall vara rik och inte alltför söt, den skall ha en klar smak av mandel & bittermandel. Bullens innankråm används för att det inte bara skall bli mandelmassa och grädde utan en fylld vetebulle med all dess rika smak. När fastlagsbullen läggs i mjölken får den inte vara bara grädde och luft, då blir det ingen hetvägg!
Lycka till!

Släta vetebullar till semlor ca 50 bullar        

fördeg    
700    gr vetedeg    
25     strösocker    
75    gr jäst    
500    gr mjölk        

bortgöring    
175    gr strösocker    
10    gr salt    
50    gr ägg    
20    gr stött kardemumma    
500    gr vetemjöl    
250    gr smör        
mjölk & äggula till pensling                                            

1. Väg upp mjöl och socker i degbunke. Blanda med jäst och mjölk. Arbeta degen i matberedare på låg hastighet ca 10 minuter. Låt jäsa på varm plats, till dubbel storlek ca 30-40 min.

2. Tillsätt socker, salt, kryddor, ägg & mjöl. Arbeta degen på låg hastighet ca 5 min. Tillsätt smöret i små bitar. Arbeta degen ytterligare ca 10 min på högre hastighet.

3. Slå upp degen på mjölat bakbord och låt jäsa under duk ca 30 min.

4. Baka ut släta bullar på plåt, pensla med äggula uppvispad med mjölk. 

5. Låt bullarna jäsa ca 40 min.

6. Grädda gyllenbruna i 215°C, ca 12min
Instagram