Rotselleripuré med rökt sidfläsk och friterade julienne av selleri

Skottdagen 29 februari 2012
-
Alla ogifta kvinnor, jag hoppas att Ni idag tagit chansen att fria till de män ni älskar, idag är det ju skottdagen!
Själv har jag njutit av en god måltid tillsammans med min älskade fru. Rotselleri på två sätt med rökt sidfläsk samt ett glas Chianti. Mycket gott! En passande vintermåltid på en av våra smakrika svenska vintergrönsaker.Rotselleripuré med rökt sidfläsk och friterade julienne av selleri
2 port

400    gr rotselleri putsad   
100    gr potatis skalad   
30    gr smör           

300    gr sidfläsk           

100    gr rotselleri skuren i julienne       
bladpersilja, finhackad       
salt        
peppar       
olja till fritering                                                           

1. Skär ned den skalade rotsellerin och potatisen i bitar. Lägg i en kastrull med saltat vatten och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Slå av vattnet men spara det. Passera de kokta grönsakerna genom en sil eller kör i matberedare till puré. Tag tillbaks purén i en kastrull och rör över värme ned smöret, späd med kokspadet till en lätt och fluffig puré, smaka av med salt och varmhåll.

2. Skär sidfläsket i 4mm tjocka skivor lägg på en plåt och krydda med peppar från kvarn. Stek fläsket i het ugn låt plåten stå nära grillelementet.

3. Skär rotselleri i tunna skivor och strimla sedan till tunna stavar - julienne - du behöver 50-100 gr/ portion. Hetta upp olja till 180°C och fritera julienngrönsakerna tills de är gyllenbruna lägg på slutet ned en rejäl mängd hackad persilja i oljan tillsammans med sellerin, lyft upp ur oljan och låt rinna av på papper. Salta.

4. Servera det ugnstekta fläsket med en riklig klick av rotselleripuré och en hög med spröd friterad selleri & persilja. Jag rekommenderar varmt ett glas enkel Chianti till detta.
1 stefan söder:

skriven

Härligt Patrik! Minns du att du lärde mig vad julienne är?

En fråga till: Vilken typ av öl rekommenderar du till denna rätt?

3 Anonym:

skriven

Stefan,

Jag tycker att Du skall välja en Belgisk Duvel till denna rätt. Önskar Du något mer aromatiskt så välj en Indian Ale, Nils Oscar har en god sådan med hög bitterhet.

/ Patrik

2 Anna-Lena

skriven

Supergod puré! Och för en grönsaksälskare som även är väldigt förtjust i chips, så kan ni tänka er hur gott friterade julienne av selleri smakar....... oh la la.

4 Beatrice

skriven

Ser riktigt gott ut :)

Instagram