Lammstek samt rostad palsternacka med timjan och citron

20 februari 2012
-
Sockersaltat lamm, frisk timjan och citronsyrliga palsternackor - en perfekt kombination. Det finns fortfarande gott om lamm i butikerna, be din kötthandlare att skära av steken i tjocka skivor med märgbenet kvar så får du en lite annorlunda styckdetalj. Palsternacka är det också gott om, det är vansinnigt gott särskilt när den blir lite söt och syrlig. Det är härligt med rostade rotsaker över huvud taget, de får så koncentrerad och söt smak. Dessutom känns det bra att använda sig av våra lokala grönsaker mitt i vintern. Här kommer ett lättsamt recept där ugnen får göra jobbet, passa på att läsa några sidor i en god bok under tiden, då blir det dubbelt gott!Lammstek samt rostad palsternacka med timjan och citron 4 port   

600 gr lammstek skuren i en tjock skiva rakt över   
2     st morötter, medelstora   
6     st palsternackor, medelstora   
8     st små steklökar   
4     st klyftor vitlök   
30   gr färsk timjan   
2     st citroner   
8     st små potatisar       
salt       
svartpeppar från kvarn       
rörsocker       
olivolja                                                   

1. Krydda lammsteken runt om med salt, rörsocker och svartpeppar.

2. Skär citronerna i skivor och krydda dem med salt och rörsocker.

3. Skala rotsaker, lök och potatis. Skär rotsakerna på längden, halvera steklökarna, dela potatisen i klyftor, krossa vitlöksklyftorna. Vänd upp grönsakerna med olivolja, den färska timjanen, krydda med salt och peppar.

4. Bred ut grönsakerna på en oljad långpanna, lägg köttet ovanpå, bred ut citronskivorna över alltsammans. Ringla rikligt med olivolja över. Slå 2dl vatten i långpannan. Sätt in i ugn 275°C i 15-20 minuter. Tag ut köttet när det uppnått 58°C i kärntemperatur. Låt köttet vila på varm plats. Sänk temperaturen till 200°C, rosta vidare grönsakerna tills de är mjuka och klara.

5. Tranchera köttet och lägg det över de varma grönsakerna servera direkt. Ett fylligt vin från Cotes du Rhône  passar utmärkt till.   
1 Susanne:

skriven

Jaaaa,så himla gott! Muchas Gracias:)

3 Henrik Råket:

skriven

Hej!

Fick addressen till denna härliga sida av min kollega Marianne Brunström:)

Denna rätt ser helt fantastisk ut och skall omgående provas då lamm är en av mina favoriter. Lovar att återkomma med ett utlåtande.

Mvh

Henrik

2 Stefan Söder

skriven

Helt i min smak. Skall prova så snart jag kan!

4 Henrik Råket

skriven

Hej!Gjorde denna underbara rätt i lördags då mina föräldrar som älskar lamm var på besök. Resultatet var fantastiskt, gjorde små snitt i lammet och fyllde på med lite vitlök och färska örter för ännu mer smak. Riktigt härlig måltid blev det.

Instagram