Köttsoppa

 

13 februari 2012
-
När man vill bjuda många på något riktigt smakrikt och värmande finns det inte mycket som går upp mot soppa. Eftersom min fru har Åländska och därmed Finska rötter så räknar vi Köttsoppa som kungen av soppor. Det är i Finland vanligt att man serverar köttsoppa och ostsmörgås med mjölk när det är dags för stora kalas (vodkan kommer väl fram lite senare på kvällen, gissar jag) och just köttsoppa blir ju extra rik och fyllig när man lagar en riklig sats.

Det går ju naturligtvis att välja vilket kokkött som helst till denna rätt. Jag valde två stora märgben med vadmuskulaturen kvar på benet. Bindvävnaderna runt detta ben gör buljongen härligt "klistrig" och köttet samt märgen i benen ger en rund och rik smak. Men det är inte bara köttet som är viktigt i vår nordiska köttsoppa, rotsakerna bjuder på fantastiska smaker och den härliga sötman som ger djup i soppan.
Lycka till med storkoket! Ett hemlagat surdegsbröd är gott som tillbehör.


Köttsoppa 15 port.    

4    kg märgben med sitt kött
2    gula lökar
1    st purolök
1/2 rotselleri
1/2 kålrot
1/4 huvud av savoykål
3    st morötter
3    st palsternackor
3    st stjälkar bladselleri
6    st lagerblad
10  st vitpepparkorn
5    st kryddpepparkorn
2    st kvistar timjan
2    st kvistar rosmarin
salt
peppar från kvarn
hackad persilja
Tag gärna två dagar på dig för att laga denna goda och rika soppa. Koka köttbenen dag ett och fortsätt sedan dag två med resten. Själv använder jag gärna en tryckkokare för att koka köttet men det går naturligtvis bra i en vanlig stor gryta. 

1. Lägg märgbenen med kött i en gryta med ca 5 liter kallt vatten, koka upp och slå av vattnet med de koagulerade blodpartiklarna. Gör rent grytan och lägg i köttet igen. Tillsätt en matsked salt, vitpeppar- och kryddpeparkorn, 3 lagerblad, lägg på ett lock och koka tills köttet är helt mört, ca 3 timmar i tryckkokare. Lyft upp ben och kött och skär loss köttet, låt svalna. Lägg benen i buljongen igen och koka vidare ytterligare en timme. Skumma bort fettet på ytan av buljongen. Sila och spara buljongen.

2. Koka upp buljongen i en stor gryta, ansa och skala grönsakerna samt skär dem i drygt cm-stora tärningar. Börja med de grönsaker som tar längst tid att koka, kålrot, selleri, morot, palsternacka etc. Tillsätt dem i dem allteftersom de är skurna i den kokande buljongen, lägg i lagerblad, timjan och rosmarin. späd ev med ytterligare vatten. Koka tills gränsakerna är mjuka men med lite spänst. Skär under tiden köttet i bitar med samma storlek som grönsakerna och tillsätt i soppan. Smaka av med salt och både vit- & kryddpeppar. Tillsätt en handfull hackad persilja 

3. Servera rykande het med ostsmörgås och lätt röd Bourgogne.

 

1 Anna-Lena:

skriven

Hjärtegott!

Instagram