Fettisdagsbullar - Hetvägg, enligt Tore Wretman

Fettisdagen 21 februari 2012
-
Idag är det fest!  Vi såg Frölunda slå AIK med 0-1 på Hovet och dessutom är det fettisdagen.
Det senare firade jag med att till Tore Wretmans ära laga Fettisdagsbullar ur hans bok "Husmanskost" (ett måste för oss som älskar kokböcker). Enligt Tore Wretman  kommer ordet Hetvägg från hete weggen som betyder varma bullar. Medan ordet Semla härstammar från latinets simila som betyder finsiktat mjöl, mao vetebröd.
Den spritsade kransen med grädde hör enligt Tore varken semlan eller hetväggen till.
Så här skall de "varma bullarna" göras enligt Tore Wretman:
Fettisdagsbullar - Hetvägg

6    st semlor/ släta bullar
2    dl tjock grädde
1/2 dl smält smör
2    st ägg
1    msk socker
150 gr mandelmassa
rivet citronskal


"Låt de nybakade semlorna svalna något och pricka med hjälp av en gaffel av ett mindre lock ovanpå varje. Töm med hjälp av gaffeln ut det mesta av inkråmet. Blanda det i en bunke med mandelmassan, grädden, äggulorna, smöret, sockret och litet rivet citronskal. Arbeta massan väl, fyll den i bullarna och lägg tillbaka locket. Vispa äggvitorna till skum med lite socker och bestryk semlorna därmed. Glacera dem i hög ugnsvärma - helst under ett grillelement - och servera i djupa tallrikar tillsammans med mjölk som kokats upp med en vaniljstång. Många serverar kanel till."

Dessa är så goda att man kan förstå att de förr serverades som efterrätt större delen av året.
Smaklig Spis!!
1 Anna-Lena:

skriven

Tack, det var en god kvällsmåltid :)

2 Terese

skriven

Många hetväggar blir det men denna är ännu ej testad! Passar på att önska: Kan du inte hitta på något gott med rotselleri. Det är en så god rot men äts bara som krydda. kram Terése

Instagram