Ångkokt Skrei-torsk med purjolök och potatis samt ansjovissmör

29 mars 2013, Långfredagen - kanske årets längsta dag
-
På långfredagen äter vi av tradition inte kött. Över stora delar av, den framförallt katolska, världen äter man idag  baccalá eller saltad långa/torsk. En mycket god maträtt som är passande för långfredagen. Här uppe i norden  har vi ju nu tillgång på utmärkt färsk torsk och då vore det väl synd att inte använda denna fina råvara.
Jag har ju tidigare nästintill lovat att inte komma med fler recept på Skrei men detta är så gott och så passande för dagen så jag utmanar Ert förtroende och tar fram en repris från februari förra året. Något att glädas över denna långa fredag. Imorgon är det påsk! Här kommer hela inlägget i repris:
 
 
Det är nu goda tider för oss som älskar fisk, nu finns det riktigt fina delikatesser hos fiskhandlar´n.
Ypperliga romstinna räkor, havskräftor, sjurygg, lake och mycket fin Skrei-torsk!
I slutet av januari vandrar den stora torsken från de rika populationerna i Barentshav ned längs norska kusten för att leka. Detta är naturligtvis en god tid för det norska torsk-fisket. Denna stora torsk går under namnet Skrei-torsk, är vit och fast i köttet och utmärkt matfisk. Går du till fiskdisken i dagarna kommer du att få se fina stora torskar och dessutom torskrom i god mängd. Passa på om du uppskattar denna delikatess.
 

 
Ångkokt Skrei-torsk med purjolök och potatis samt ansjovissmör 2 port   

400   gr skrei-torsk, 1 bit skuren som kotlett    
1       st purjolök den vita delen   
4-6    st potatisar   
100   gr smör   
55     gr ansjovisfilé   
1       st schalottenlök, finhackad       
dill hackad       
persilja hackad       
salt       
peppar från kvarn       
vitt vin                                                           

1. Köp en rejäl bit av Skrei-torsk, skuren som en kotlett rakt över fisken. Skär ut mittbenet så att du får två filébitar som du kryddar sedan rullar och binder ihop med bindgarn till två stycken tournedos.

2. Tag den vita delen av purjolöken, dela den i två bitar, skölj. Tournera potatisen.

3. Lägg alltsammans i en vapeur med vatten och lite vitt vin inunder. Krydda väl med salt och peppar. Lägg på ett lock och ångkoka ca 15 minuter, tills fisk och potatis är färdig. Fisken skall hålla en kärntemperatur på 63°C.

4. Förbered undertiden smöret. Smält smöret med ansjovisfiléerna och den finhackade löken. Krydda med några tag av pepparkvarnen. Strax före servering tillsätts rikligt med hackad dill & persilja.

5. Lyft upp fisken på en tallrik. Klyv purjolöken och servera den samt potatis på tallriken. Slå det varma ansjovissmöret över. Servera ångande varmt med ett glas väl kyld Chablis eller Aligoté   
Kategori: Fisk
Taggar: Torsk, Skrei, ansjovis, purjolök, ångkokt, långfredag
Instagram