Veckans Vintips; La Bastide Blanche 2010, Bandol

20 december 2012
-
Veckans Vintips
 
La Bastide Blanche 2010, Bandol, varunr 2262, 139 kr

La Bastide Blanche är ett klassiskt och ganska typiskt vin från Bandol, strax norr om Nice. Röda viner från Bandol domineras av den köttiga druvan mourvèdre (i detta vin 70 procent) och i övrigt ofta grenache (25 procent) och cinsault. Andra sydfranska druvsorter som syrah och carignan används, men får sammanlagt högst uppgå till 15 procent.

Mourvèdre tenderar att producera kraftiga viner med tydliga men inte elaka tanniner, en tydlig doft med mörk, ofta röd, frukt och lite "animaliska" toner.  Som ungt framstår vinerna ofta som lite kantiga och rustika men med några års mognad kommer finessen i doft och smak fram.

Doften på La Bastide Blanche domineras av mörk frukt - körsbär och björnbär - med laktritstoner och smaken är stram med lite fat och inslag av plommon, björnbär och choklad. Över alltihop svävar lite kryddor - timjan, salvia, rosmarin, mm. Passar till kraftiga rätter, gärna med lite vildare smak, och kan med fördel lagras några år. Om vinet skall drickas redan i år gör det ingenting om det får lite luft i en karaff någon timme innan det är dags.

Systembolagets presentation hittar ni här :

God Jul!

/Christer Ellgren
Kategori: Veckans vintips
Taggar: Bandol, Mourvèrdre, Frankrike, Rödvin
Instagram