Tomatsoppa

3 december 2012
-
När jag började som kockelev gick jag vid sidan av en kock från danmark. Det var en väldigt lärorik period i mitt liv. Allt var nytt och spännade, jag var en hyfsat vetgirig kille med många frågor. Att svaren under mina första år oftast kom på danska gjorde inte alltid livet lättare. Men jag fick lära mig mycket om god mat. Det är en period av mitt liv som jag är väldigt glad för. Min danske vän lagade en tomatsoppa som var fantastiskt god. Jag skrev ner väldigt mycket under min tid i lära men har inte riktigt full kontroll på tomatsoppan - här är receptet så som jag minns det.
 
 
Tomatsoppa    4 port
 
4      st bifftomater
1      st stor schalottenlök
1      stjälk blekselleri
1      vitlöksklyfta
3      blad salvia
2     msk tomatpuré
1     lit kycklingbuljong
svartpeppar från kvarn
tabasco
olivolja
150  gr tunnskuren bacon
2     dl risoni eller annan liten pasta, bruten spagetti fungerar utmärkt
1     dl creme fraiche till servering
 
 
1. Skär bort fästet på tomaterna och skär dem i grova bitar. Krydda med salt och svartpeppar. Låt marinera en halvtimme eller längre.
 
2. Finhacka lök och blekselleri.
 
3. Stek baconskivorna riktigt knapriga i lite olivolja och låt dem rinna av och svalna på ett papper.
 
4. Använd flottet från baconen i en kastrull för att fräsa lök, vitlök och blekseleri. När de börjar ta färg tillsätt salvia och tomatpuré, fräs ytterligare och tillsätt sedan de nedskurna tomaterna. Låt brässera under lock i tio minuter.
 
5. Tillsätt kycklingbuljong och låt sjuda i 1 timme. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt, peppar och lite tabasco. Soppan får gärna vara lite het.
 
6. Tillsätt risoni och låt koka försiktigt tills pastan känns färdig.
 
7. Smula sönder den knaperstekta baconen och servera den varma soppan med en klick creme fraiche samt baconsmulor. Det är gott med rostat bröd vid sidan samt ett glas torr Sherry Fino.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Soppa
Taggar: tomatsoppa, bacon,
Instagram