Smörstekt torsk med pancetta- & senapstuvad vitkål och potatispuré

15 december 2012
-
Det finns fantastisk fin torsk att köpa i fiskdiskarna nu. I de norska vattnen finns det dessutom en tillökning i torskbestånden. Det är oerhört glädjande. Jag hoppas på att det skall båda gott för framtiden.
Vitkål hör till våra väldigt nyttiga och goda vintergrönsaker. Att brässera vitkål med vitt vin och sedan smaka av den med riklig mängd stark dijonsenap ger mycket god smak. Vill Du ha en något mildare karraktär på den styvade vitkålen så tillsätt lite grädde tillsammans med vinet. Vi senapsfantaster njuter fullt ut utan grädde!
 
 
Smörstekt torsk med pancetta- & senapstuvad vitkål och potatispuré     2 port
 
350 gr torskfilé med skinn
300 gr finstrimlad vitkål
50   gr finstrimlad lufttorkad pancetta
1     dl vitt vin
75   gr smör
2     msk dijonsenap
salt
vitpeppar från kvarn
 
potatispuré att servera till
 
 
 
1. Stycka torskfilén i två bitar  per portion krydda dem med salt och vitpeppar.
 
2. Bryn 25 gr smör i en panna och stek fisken gyllenbrun på bägge sidor. Tag upp den ur pannan och lägg åt sidan.
 
3. Tillsätt resten av smöret, bryn den strimlade pancettan och slå i den finstrimlade vitkålen i pannan. Krydda med salt och peppar. Fräs försiktigt någon minut till kålen börjar mjukna något, utan att den tar färg. Tillsätt vitt vin, lägg tillbaks fisken i panna ovanpå kålen och lägg på ett lock. Låt sjuda i ca 10 min, eller tills fisken känns genomlagad.
 
4. Lyft av locket, lyft ur fisken och varmhåll. Låt vätskan i pannan koka in. Tillsätt senapen och vänd runt till en slät "stuvning".
 
5. Lägg upp en bädd av den senapstuvade vitkålen på tallrik och placera den varma fisken ovanpå. Servera med potatispuré. I glaset serveras en Chinin Blanc från Loiredalen.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Fisk
Taggar: torsk, dijonsenap, senap, vitkål, pancetta
Instagram