Rökt abborre


12 augusti 2012
-
Med lite tur finns möjligheten, här på Åland, att få upp riktigt fina abborrar ur östersjön. Min svägerska lade ut nät och så var de bärjade - abborrarna. Stora och fina. Nu skall det bli rökt abborre! 
För att röka fisk behövs ett "rökrum" dvs ett utrymme som kan fyllas med rök och värme. En ABU-rök eller en klotgrill är utmärkta hjälpmedel. Det går också bra med ett djupt stekbläck som rymmer ett galler samt lite folie. Då kan du lägga alspån i botten på bläcket, ett galler över på vilket du lägger fisken och sedan tätsluter du med aluminiumfolie. Ställ stekbläcket på en öppen eld eller gaslåga så att spånet fattar eld och skapar rökutveckling. Håll sedan stekbläcket i lagom värme för att fisken skall tillagas. Mät kärntemperaturen på fisken, den skall nå upp till 70°C. Till detta recept har jag använt en klotgrill och beskriver proceduren för den.
 
Rökt abborre      2-4 port
 
2     st abborrar á 500 gram styck
15   gr salt per abborre 
300 gr alspån
 
 
1. Tag ur abborrarna och skölj dem rena inuti. Salta rikligt i buken och låt ligga i kylen några timmar eller över natt och marinera.
 
2. Lägg fiskarna på grillens galler så att de torkar.
 
3. Tänd klotgrillen och låt skapa en fin glöd. Strö på alspånet på glöden, lägg snabbt på gallret med fisken och stäng klotgrillen med locket. Se till så alla luftutsläpp är täta. Låt fisken rökas i klotgrillen ca 12 minuter, öppna och mät temperaturen på fisken, den skall nå upp till 70°C.
 
4. Servera den rökta fisken ljummen med vitt bröd vid sidan och ett glas ljus lageröl.
Smaklig spis!
 
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se Stockhom, patrik.arneke@telia.com
1 Anna-Lena:

skriven

Vilken bra svägerska! Inte bara gemmolog och filmstjärna, fiskare också!

3 Isabella:

skriven

Vilken tur... jag hade, med Christers och Maja´s hjälp att lägga resp ta upp nätet, med dessa abborrar, och att det sedan blev en sådan fantastiskt god måltid tack vare dig Patrik. Tack igen, nu går jag ut och kastar en stund (nytt drag) kanske det blir napp !

5 Majs:

skriven

Abborrarna var gudomligt goda! Kokt färskpotatis och krämig äggröra tillsammans med lite syrligt inlagd gurka, doft av dill och därtill ett källarsvalt vitt vin - Ellgrens tips! Ljuvligt!Ma

2 Christer

skriven

Ja, och hon använder nätet för många olika ändamål... :)

4 Anonym

skriven


Abborrarna var gudomligt goda! Kokt färskpotatis och krämig äggröra tillsammans med lite syrligt inlagd gurka, doft av dill och därtill ett källarsvalt vitt vin - Ellgrens tips! Ljuvligt!

Instagram