Orecchiette al pomodoro e basilico


18 augusti 2012
-
Nyligen hemkommen från en kort studieresa till Apulien / Puglia (dvs klacken) i södra italien måste jag laga och bjuda på ett pastarecept därifrån. Orechiette, små "pastaöron", är en av de mest typiska pastasorter som serveras i Apulien, lite tjockare lätt porös pasta formed med finger toppen till en öronform. Fantastikt god och matig pasta som har blivit en stor favorit i mitt kök. De mest klassiska serveringsalternativen är med broccoli, olivolja och sardeller eller med en köttragú. Här kommer en lättsammare variant med tomatsås, basilika och riven parmesan. 
 
Orecchiette al pomodoro e basilico    4 port
 
500  gr orecchiette
 
tomatsås:
500  gr krossade tomater
1/2   gul lök, finhackad
1      vitlöksklyfta
1      dl olivolja
20    blad basilikasaltsvartpeppar från kvarn
100  gr parmesanost riven
 
 
 
1. Finhacka löken och fräs den i olivolja tillsamans med vitlöken en kastrull. Tillsätt de krossade tomaterna och låt alltsammans puttra försiktigt i 30 minuter. Smaka av med salt peppar och hälften av basilikabladen.
 
2. Medan tomatsåsen sjuder. Sätt på en stor kastrull med riklig mängd saltat vatten, koka upp. Slå i pastan, Orecchiette, och låt koka enligt anvisningar 15-18 min.
 
3. Slå av vattnet av pastan i ett durkslag och slå sedan upp den på ett stort fat. Slå tomatsåsen över pastan och garnera med resterande basilikablad, lite av den rivna parmesanosten samt ringla över lite olivolja.
 
4. Vid servering vänd runt pastan med tomatsåsen och servera med riven parmesan vid sidan. Servera Primitivo di Manduria i glaset.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Pasta & Ris
Taggar: Apulien, orecchiette, pasta, Italien, Puglia, parmesan, tomat, olivolia, basilika
Instagram