Öppen ravioli med havskräftstjärtar, gul zucchini & bondbönor

26 augusti 2012, min älskades födelsedag
-
Öppen ravioli är egentligen inte en "hemma-rätt" den är mycket enklare att tillaga i ett restaurangkök, där man får tillåta sig att mjöla ner på både bänkar och golv. Men framför allt så är det önskvärt med tillgång till en konvektionsugn med möjlighet till ångkokning. Det har man ju inte så ofta i hemmaköket. Hur som helst så är det fullt möjligt, med lite extra arbetsinsats, att färdigställa denna underbara pastarätt även hemma. Den är inte bara god, den är fantastiskt rolig att göra också!
 
 
Öppen ravioli med havskräftstjärtar, gul zucchini & bondbönor     6 port
 
Pastadeg:
300 gr vetemjöl, finmalet
3  st ägg
2  msk olivolja
1  tsk salt
 
 
Fyllning:
1  gul zucchini
1/3 purjolök, den ljusa delen
1   dl vitt vin
4   basilikablad
1   klyfta vitlök
1   dl skalade förvällda bondbönor
75  gr smör
salt
svartpeppar från kvarn
12  st skalade råa havskräftstjärtar
 
 
Sås:
6   dl smörmonterad havskräftbuljong (se gårdagens recept)
 
1. Blanda samtliga ingredienser till pastadegen och knåda rikligt i 15 minuter. Täck över med plast och vila 30 minuter.
 
2. Klyv purjolöken på längden och strimla fint.
 
3. Tornera 6x3 st zucchini -"båtar". Spara resterna och hacka ner dem med resten av zucchinin till cm-stora bitar. Krossa vitlöken.
 
4. Fräs den hackade zucchinin och vitlöksklyftan hårt i lite av smöret, krydda med salt och peppar, slå på vinet och lägg på ett lock. Låt koka i 5 minuter. Slå upp i en hög skål och mixa med stavmixer till en slät puré. Mixa ned basilikan och resten av smöret. Smaka av med salt och peppar. Blanda ned den strimlade purjolöken i purén.
 
5. Klyv havskräftstjärtarna på längden. Tag bort tarmen om den sitter kvar.
 
6. Sätt på en stor kastrull med saltat vatten för att koka pastan.
 
7. Kavla ut pastan riktigt tunt, gärna med pastamaskin, och skär ut kvadrater ca 8x8cm, 12 st. Koka pastan i 1 min och kyl i en skål med kallt vatten. Spara et varma kokvattnet.
 
8. Smörj en långpanna med lite olivolja, Lägg ut 6 st förvällda pastaplattor, lägg på en klick av zucchinipurén, 2 st tournerade zucchini-"båtar", 2 halva kräftstjärtar samt några bondbönor. Lägg på en ny pastaplatta och upprepa proceduren. Så här långt kan anrättningen förberedas.
 
9. Sätt ugnen på 100°C, Slå på 4 dl av det kokande pastavattnet i långpannan, Täck noga med klingfilm och sätt in i ugnen ca 10 min, tills kräftstjärtarna ser tillagade ut. Tag ut ur ugnen och lyft på klingfilmen.
 
10. Lyft försiktigt över de öppna raviolin i var sin varm djup tallrik. Napera med en skopa het smörmonterad havskräftbuljong (se receptet nedan) och servera varm. I glaset rekommenderas en väl kyld Arneis från Roero i Piemonte.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Pasta & Ris
Taggar: Pasta, färsk pasta, Ravioli, kräftor, kräftstjärtar, smörsås, havskrftor, öppen ravioli
Instagram