Löjrom med ugnsbakad chalottenlök och syrad grädde

22 augusti 2012
-
Löjrom hör till de mest exklusiva svenska specialiteterna. Det är en ynnest varje gång som man får tillfälle att njuta av denna delikatess. Många säger att den bästa löjrommen kommer från Kalix, kanske är det så, men eftersom jag själv är uppväxt i Lidköping vid Vänerns strand har jag ätit mycket rom därifrån. Spikens Fiskeläge på Kållandsö har i alla tider producerat väldigt fin löjrom. 
Det mest klassiska är att äta löjrom med hackad lök, smörstekt toast och  syrad grädde, vanligt är dessutom att servera en råraka på potatis till rommen och visst är det också väldigt gott. Själv är jag inte så förtjust i rå lök. Visst är det gott när man äter den, men bara minuten efter så börjar den ge dålig smak i munnen istället. Här kommer istället ett recept där löken är bakad i ugn för att bli något mildare. Den goda brytningen mot löjrom och syrad grädde kvarstår  och jag rekommenderar en smörstekt toast vid sidan.
 
Löjrom med ugnsbakad chalottenlök och syrad grädde   4 port
 
4     st bananchalottenlök
120 gr löjrom
2    dl creme fraiche
1    msk hackad dill
olivolja
salt
vitpeppar från kvarngräslök
4     smörstekta toastar
 
1. Putsa ändarna på löken och lägg dem hela med skal på ett ugnsbleck. Ringla lite olja över och krydda rikligt med salt och peppar. Baka i ugn 170°C i 20 minuter. Låt svalna.
 
2. Blanda creme fraiche och finhackad dill. Smaksätt med vitpeppar och lite salt. Vispa kraftigt tills helt fast. Ställ kallt.
 
3. Klyv lökarna på längden och fördela två halvor per asiette. Gör med sked vackra "ägg" av löjrom och lägg på en av lökhalvorna. Gör även ett vackert "ägg" per asiette av den vispade creme fraichen.
Garnnera med gräslök eller dill.
Servera med ett glas ljus lageröl med viss beska.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Elsa:

skriven

Åh vad vackert!

2 Majs

skriven

Så enkelt och ändå så raffinerat!

Instagram