Hönssoppa med bondbönor

1 augusti 2012

-

En het soppa kan tyckas "mal place" mitt i sommaren men med färska nyskördade grönsaker är det sagolikt gott, särskilt en soppa på klar buljong. Bondbönor hör till mina stora favoriter bland sensommarens grönsaker. Mjälla, djupt gröna med en vacker njurformad skepnad och sagolikt goda och rika i smak.

Den goda buljongen till denna soppa kommer från en höna, tyvärr lite bortglömd i fågeldisken men ack så god buljong den ger. Koka gärna i tryckkokare men det går naturligtvis bra i vanlig gryta också.

Smaklig spis!

 

           4 port

 

1  st höna

2  st färska gula lökar

4  st färska morötter

1  st stjälk blekselleri

150 gr vaxbönor

3  dl rensade skalade bondbönor

3  lit vatten

1  kvist färsk rosmarin

5  blad salvia

2  lagerblad

10 vitpepparkorn

salt

vitpeppar från kvarn

3  msk olivolja

 

1.     Koka hönan i en tryckkokare med 3 lit vatten, en gul lök, två morötter, 1 stjälk blekselleri, vitpepparkorn, salvia, lagerblad och rosmarin. Låt koka i en timme.

2.     Tag ut bondbönorna ur sina skidor. Blanchera bondbönorna snabbt i kokande vatten och kyl ned i kallt vatten. Skala dem sedan och spara till senare.

3.     Snoppa vaxbönorna och skär dem tunt på sniskan, spara till senare.

4.     Skala resterande morötter och skär i tunna ”slantar”, spara till senare.

5.     Finstrimla löken och spara till senare.

6.     När hönan kokat klart lyft upp hönan och sila av buljongen i en ny kastrull. Reducera buljongen till en och en halv liter, smaka av med salt och peppar. Plocka köttet från hönans skrov och strimla köttet fint.

7.     Tillsätt  det strimlade köttet från hönan i buljongen och koka vidare några minuter, tillsätt sedan de ”slantade” morötterna  de strimlade vaxbönorna samt  löken och koka vidare några minuter, tillsätt sedan de skalade bondbönorna och olivoljan. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.

8.     Servera den heta soppan i djupa tallrikar, gärna med ljust surdegsbröd vid sidan samt en lätt röd pinot noir i glaset.

Instagram