Buffel mozzarella med tomat och basilika

8 august 2012
-
Tomat och mozzarella är en klassik kombination som hör till de enkla men stora matupplevelserna. Precis som i alla enkla maträtter sätts här råvarornas egna kvaliteter på prov. Med få ingredienser i en maträtt går det inte att fuska. Endast det bästa är gott nog! Här krävs bästa möjliga utbud av tomater, buffelmozzarella, olivolja, salt och basilika.
Den bästa mozzarellan görs av buffelmjölk i Campania söder om Napoli i Italien. Den skall vara riktigt färsk - så färsk att den bäst äts på plats i Campania. Med lite tur och duktiga leverantörer kan man hitta god mozzarella även här hos oss.
Olivolja är lättare att förvara och transportera. Grekland, Italien & Spanien fightas om att pressa den godaste oljan. Var noga med att smaka ut den olja som Du själv tycker är godast.  
Även salt har olika smak. Själv föredrar jag havsmineralsalt från Frankrike, oftast lite fuktiga och lätt gröna i färgen.
Goda tomater hittar vi även från våra svenska odlare. Jag har sagt det förut och säger det igen, Hornuddens Trädgård vid Mälarens strand utanför Strängnäs odlar några av de bästa tomaterna i Sverige. Förutom att de odlar goda och vackra tomater av högsta kvalitet så är all delas odling ekologisk. Jag uppskattar de tomatsorter som har små kärnhus och mycket fruktkött, oftast är de lite avlånga och ger mycket smak och innesluten saftighet. Idag hittade jag en sort av typen San Marzano till min sallad.
Hornudden är utomordentligt duktiga även på örter, skott och sallader så självklart valde jag en basilika från dem också.
Med så goda tomater vill jag inte äventyra smaken på salladen med lök i tomatsalladen. Rå lök hör inte till mina favoriter! Det skall inte heller vara för mycket vinäger i en tomatsallad då tomaternas egen syra bäst matchar den goda olivoljan. Spara dock inte på olivoljan som ger rondör åt tomaterna och sprider smakerna i munnen när du äter. Lycka till med Din tomatsallad och glöm inte att välja råvarorna med omsorg!
 
 
Buffel mozzarella med tomat och basilika         4 port.
 
8 st "köttiga" tomater
4 st buffelmozzarella ca 125 gr st
Havsmineralsalt
Svartpeppar från kvarn
Färsk basilika
Olivolja av bästa kvalitet
Rödvinsvinäger måttlig mängd
Vitt bröd att rosta eller grilla
 
1. Det krävs inget exakt recept för denna rätt så det anges inga mängder ovan.
 
2. Skär tomaterna grovt och marinera dem en stund med salt och svartpeppar. Riv rikligt med färsk basilika och vänd ner. Ringla över en matsked rödvinsvinäger och rikligt med olivolja. Vänd runt försiktigt och låt marinera ca 15 minuter.
 
3. Skiva mozarella och lägg upp på tallrik, lägg rikligt med tomatsallad vid sidan. Komplettera med grillat eller rostat ljust bröd och ringla ytterligare olivolja över bröd och mozzarella. Avnjut med en Fiano di Avellino eller ett enkelt rött italienskt bordsvin gärna lite svalt.
Buon Appetito!
 
1 Ellen Melin:

skriven

Hej Patrik! Kul att hitta din blogg, blir så inspirerad till att laga mat när jag ser allt gott och hur fin du lägger upp det! ( ridtjej som man är, så brukar jag inte lägga värst mycket tid i köket i veckorna, då är mat bara ett besvär som måste göras. tråkigt men sant) Tomat och basilika är ju hur gott som helst! Men det här upplägget ser det ju ännu godare ut!... får lägga om semesterplanerna lite idag och åka till grannen och plocka färska tomater. Tack för fina tips! :)

Svar: Ellen, kul att Du gillar recepten. Mycket godare än solmogna tomater blir det inte. Med mozzarella, basilika och olivolja till är vägen till himmelen nära...Fortsatt god sommar!
/ Patrik
PA

Instagram