Ugnstekt gös i paket

22 april 2012
-
Gös är inte helt lätt att fiska på spö, jag har gjort trägna försök men ännu inte lyckats. En och annan gädda brukar hugga istället men det är inte riktigt lika gott på matbordet! För flera år sedan arbetade jag i närheten av Dättern i Vänern. Detta är en av Sveriges största lekområden för gös. En stor långgrund vik med långa vassruggar efter stränderna. Under vissa säsonger fick vi från lokala fiskare väldigt fina fångster av gös. En otroligt fin matfisk, kanske den bästa av alla i våra svenska vatten.
När jag idag sitter med  utsikt över Lumparn på nordöstra Åland kan det inte bli bättre än med helstekt gös till middag. Tillagad rakt upp och ner med smör, dill, salt och purjolök kommer fisken naturliga smaker fram. Att servera fisken i paket och sprätta upp detta vid middagsbordet ger härliga dofter som ger en extra schuss åt aptiten - oh va' gott!!


Ugnstekt gös i paket
2 port   

1    st hel gös ca 500gr   
1/3 purjolök   
1    stor knippa dill
1    st lagerblad  
50  gr smör       
salt       
peppar från kvarn               

Till servering:       
kokt potatis       
citronklyftor       
smörkokta sockerärtor                                                           1. Tag ur fisken och skölj, klipp bort fenor. Krydda invändigt med salt & peppar.

2. Finstrimla purjolöken och hacka dillen. Fyll fisken med grönsakerna samt ett lagerblad och lägg resten som en bädd på ett stort smörpapper. Lägg fisken ovanpå grönsaksbädden och klicka över smöret. Krydda med salt och peppar.

3. Vik samman smörpappret runt fisken så att Du får ett tätslutande paket. Lägg på en ugnsplåt och sätt in i ugnen 180°C ca 30 minuter.

4. Koka potatis och sockerärtor samt skär citronklyfter att servera till fisken.

5. Tag ut fiskpaketet och ställ fram på bordet för att öppnas och serveras där. En italiensk Pinot Grigio passar till.   


1 Erik Florén:

skriven

Patrik skriver såhär om gös "fin matfisk, kanske den bästa av alla i våra svenska vatten."

Vän av ordning (nämligen jag) förlåter dig då du är uppvuxen i Lidköping "staden utan saltvatten" och troligen menar alla våra svenska icke salta vatten.

Förutom denna lilla fadäs ser det mums ut hela anrättningen.

PS Patrik ta med din gös till Bohuslän, så gör vi en liten smaktävling mot de salta släktingarna i sommar!

2 Patrik

skriven

Ja, Erik, jag får böja mig, bockar och bugar, våra fiskar från nordsjön är svåra att slå i en smaktävling. Det var en felskrivning, bästa av alla våra svenska sötvatten. I mitt njutningsrus av att blicka ut över "Lumparn" förträngde jag för ett ögonblick Bohuslän. Förstår att det inte kan händ Dig men även den bäste kan fela i drömmarnas värld...

Instagram