Timbal på zucchini smaksatt med sardeller

12 april 2012
-
Idag var det vår i luften och då är det lockande med gröna grönsaker. Zucchini är en fantastiskt användbar grönsak med mild en fin smak som anpassar sig väl till andra smaker. Kombinationen med zucchini och sardeller är lysande, dessa smaker gifter sig direkt! Jag har sagt det förr och säger det igen, vi måste äta mera grönsaker. Här kommer en lite exklusivare grönsaksanrättning som kompletteras med en liten sked ishavsrom och som sagt en touch av sardeller! Smaklig spis...


Timbal på zucchini smaksatt med sardeller
4 port   

1    st medelstor zucchini   
1    dl finstrimlad stjälkselleri   
1    dl finstrimlad purjolök   
1    dl vitt vin   
2    dl grädde   
6    st ägg   
1    msk finhackad oregano   
1    msk finhackad persilja   
4    st filéer av sardeller i olja       
salt       
peppar från kvarn       
smör                       

Till servering:   
200    gr gröna ärtor   
8    st små steklökar   
50    gr ishavsrom   

1. Skiva, strimla och tärna zucchinin. Fräs purjolök och selleri i lite smör. Tillsätt den tärnade zucchinin och fräs ytterligare. Krydda med salt och peppar samt tillsätt vinet och låt koka kraftigt under lock 3 minuter. Lyft locket och tillsätt grädden. Koka yterligare ca 5 minuter. Tag av värmen.

2. Tillsätt oregano, persilja samt sardeller och mixa i mixer till en slät kräm. Låt svalna.

3. Smörj 4 st 2dl timbalformar med smör.

4. När zucchini krämen savlnat tillsätts äggen och rörs ned ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Slå upp smeten i timbalformarna, och ställ dem i en djup ugnsfast form fylld med vatten. Grädda i vattenbad 160°C ca 40 minuter, tills timbalerna stelnat helt och börjar svälla lite grann. Kärntemperatur 70°C. Tag ur ugnen och låt stå ca 10 minuter.

5. Under tiden slungas den ansade löken med lite smör i en panna. När löken mjuknat tillsätts ärtorna och några matskedar vatten. Låt bli varmt.

6. Tippa upp timbalerna på var sin tallrik, garnera med de varma ärtorna och löken. Toppa timbalerna med en sked ishavsrom samt lite färska örter. Jag rekommenderar ett glas mousserande vitt vin till detta, gärna italienskt från Franciacorta.
1 Anna-Lena:

skriven

En vanlig torsdags middag, lyckos mig!

3 Erik Florén:

skriven

Sardeller igen !! mmmmmmm......! Det är viktigt att du inte berättar för kreti och pleti att sardeller höjer alla maträtter till en högre nivå, undantaget ev. rabarbersoppa. Timbalen lite krämig i mitten smakade just det. HÄRLIGT !!

2 Erik Florén

skriven

Sardeller igen! mmmmmmmm..........!! Det är viktigt ätt du inte berättar för kreti och pleti att sardeller lyfter "alla" maträtter till en högre nivå. förutom ev. rabarbersoppa.

Timbalen lätt krämig i mitten smakar just det ...HÄRLIGT!

4 Patrik Arneke

skriven

Erik, vänta bara tills zucchinplantan börjar blomma. Då blir det friterad zucchiniblomma med mozarella &...

...ja just det, sardeller!

Instagram