Soppa på grön sparris

23 april 2012
Sparris är vansinnigt gott i alla dess former. Säsongen kommer så sakta krypande mot oss, håll utkik, ibland springer man redan nu på riktigt fin sparris i butiken. Dagens exemplar kom från Ungern och ypperlig. Det händer att man hittar fin men lite krokig sparris till bra pris, då kan det vara passande att göra en soppa. Härligt gott om kvällen nu när vårvärmen är långt borta!

Sparrissoppa på grön sparris 4 port

500 gr grön sparris    
6    dl ljus köttbuljong    
1    dl vitt vin    
1    dl creme fraiche        
salt        
peppar       
maizena för redning    
1    tsk olivolja    
1    nypa strösocker    
1    tsk citronjuice                                                                    

1. Skölj och skala sparrisen, spara skalet. Skär av topparna i ca 5 cm bitar och spara till senare. 2. Koka skalen av sparrisen samt nederdelarna i köttbuljongen i ca 10 minuter. Mixa altsammans i en blender och passera genom en sil.

3. Koka upp den passerade sparrissoppan och tillsätt vin, smaka av med salt och peppar samt red till en krämig soppa med maizena. Låt koka försiktigt i  ytterligare 10 minuter.

4. Skär på sniskan ned topparna av sparrisen i tunna skivor. Marinera dem i en skål med salt, svartpeppar, en nypa strösocker, en tsk citronsaft samt lite olivolja. Lägg upp i mitten av fyra sopptallrikar.

5. Mixa med en stavmixer ned creme fraiche i den heta soppan och slå den över de marinerade sparristopparna. Avnjut direkt tillsammans med en pinot gris från Alsace.
Instagram