Smörstekt Polenta med Salvia

10 april 2012
-
Eftersom jag befinner mig i Valcamonica några mil norr om Bergamo, Polentans absoluta högborg i Italien, måste jag delge ett recept på Polenta. Här har Polenta spelat stor roll sedan man introducerade majs i jordbruket på 1700-talet. I många familjer har Polentan varit skillnaden mellan att äta sig mätt eller gå hungrig. Än idag är Polenta en viktig del i gastronomin och serveras både vid familjemiddagen i hemmet och på finrestaurangen. Variationerna är oändliga och det finns flera olika sorters mjöltyper med olika sammansättning och olika malningsgrad. Det går att koka Polenta med olika smaksättningar som tex rosmarin, ost, buljong etc men här kommer ett klassiskt recept. Ofta får men lite Polenta över från middagen och då är den mycket god att äta smörstekt med brynt smör och salvia!Smörstekt Polenta med Salvia
4 port   

2        liter vatten   
200    gr majsmjöl, grovmalet (bramata)   
150    gr majsmjöl, finmalet (fioretto)   
1/2    msk havssalt   
2       msk olivolja      
50     gr smör
5       st salviablad                                                                                          

1. Blanda samman de bägge majsmjölstyperna.
2. Koka upp vattnet och tillsätt salt och olivolja.
3. Häll ner majsmjölet i vattnet och vispa samtidigt noga med en visp så att det inte bildas klumpar. Sänk värmen något och låt polentan koka under ständig omrörning med en träslev. Polentan bör koka i minst 45 minuter eller helst en timma. Ha gärna lte kokande vatten tillhands om det behövs mer vatten i polentan, olika mjölsorter absorberar olika mycket vatten. Får polentatn koka för kort tid blir den lite bitter och svår att smälta.
4. När polentan är färdigkokt slås den upp på en träskärbräda eller en handduk. Är den lös kan man slå upp den i en vid bunke. Servera rykande het till salsiccia, stek eller tex kanin.
5. Polentan kan också sparas till nästa dag och serveras då gärna stekt i smör med lite salvia.

6. Bryn smör och salvia till gyllenbrun färg och lägg i centimetertjocka skivor av polenta. Stek på bägge sidor tills genomvarm. Servera med lite ost vid sidan och ett enkelt rött bordsvin.   
Instagram