Sallad på oxsvans med karamelliserad lök & kålrot samt senapsdressing

3 april 2012
-
Det är inte bara buljongen som blir fantastisk när man kokar oxsvans. Själva köttet som sitter på svanskotorna är ett rikt och fylligt kött med massor av smak. Efter lång koktid blir det ett trådigt kött som passar utmärkt för tex sallader. Här kommer en rolig och vacker förrätt, smaker med svenska förtecken. Oxsvans hittar du i köttdisken, det är inte särskilt dyrt och tyvärr ofta försummat. Vi måste bli duktigare på att ta tillvara även på dessa lite mer udda styckdetaljer. Skall vi föda upp och slakta djur måste vi återinföra vikten av att använda hela djuret och ta tillvara på allt som bjuds vid slakten. Det är en mycket viktigare diskussion att föra än den tråkiga diskussionen om hur mycket växtgas som bildas vid djurhållning. Lär vi oss att hushålla med resurserna kommer jorden att må bättre mycket längre. - Ät mera oxsvans!

Sallad på oxsvans med karamelliserad lök & kålrot samt senapsdressing
4 port   

280    gr välkokt kött av oxsvans   
4       st äggulor   
1       msk grov senap       
finhackad gräslök   
1       dl brunoise av morot och purjolök   
1       tsk ciderättika eller sherryvinäger       
salt & peppar från kvarn   
3       msk riven färsk pepparrot       

Garnityr;   
12     st små steklökar   
1/2    kålrot   
1/2    msk strösocker       
salt               
finhackad gräslök   

Senapsdressing:
1       msk grov senap   
1       msk olivolja   
1       tsk vatten   

1. Vi utgår från kallt kokt kött av oxsvans från receptet den 31 mars.

2. Skär fina brunoise av purjolök & morötter, blanchera dem i välsaltat vatten.

3. Blanda köttet väl med, sherryvinäger, grov senap, brunoisegrönsakerna och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Stansa ut salladen som "puckar" i en utstickare.

4. Blanda samman en senapsdressing med grov senap och olivolja. Späd den med vatten till önskad koncistens.

5. Skala kålrot och skär ut kuber om en centimeter, skala de små steklökarna. Koka kålroten och steklöken i lättsaltat vatten i tre minuter. Lyft upp och vänd runt med strösocker. Lägg på bakplåtspapper och ringla lite olja över. Rosta till gyllenbrun yta i ugnen 200°C.

6. Lägg upp "puckarna" med oxsvanssalladerna på tallrikar, ringla på lite senapsdressing och garnera med de rostade, karamelliserade kålrötterna och lökarna. Lägg en rå äggula ovanpå oxssvansen och en riklig hög med finriven pepparrot. Garnera med finhackad gräslök. Servera en röd bourgogne till detta.   
Instagram