Purjolökspaj

14 april 2012
-
Purjolök måste vara en av de mest användbara grönsaker vi har. Rik på smak, fin sötma och stor karaktär, dessutom passar denm in i alla sammanhang. Ståtligt står purjolöken i trädgårdslandet längre fram i sommar men likväl så är det en billig grönsak året om. Många är det som höjer purjolöken till skyarna och jag är benägen att hålla med, inte bara för smakens skull utan framför allt för att den är så användbar.
Här kommer ett av min paradnummer - paj! Kom ihåg - smör i degen, välgräddad botten och gräddfil i äggstanningen, det kan inte bli annat än gott.Purjolökspaj
6-8 port       

Pajdeg:  
100    gr smör   
250    gr vetemjöl   
1       st äggula       
salt               

Fyllning:   
1       st stor purjolök   
1       dl vitt vin   
250    gr riven ost   
3       dl gräddfil   
3       st ägg       
salt               
peppar från kvarn       
riven muskot       
olivolja           

1. Arbeta samman mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt salt och äggula, Arbeta snabbt samman till en fast deg utan att arbeta degen för mycket. Låt degen vila svalt en timma.

2. Ansa och skölj purjolöken. Strimla den fint. Fräs purjolöken i en stekpanna, krydda med salt, peppar och muskot. Tillsätt vinet och låt puttra samman.

3. Smörj en pajform. Kavla ut degen tunnt mellan två smörpapper. Tag bort det övre papret och tryck fast degen i pajformen med pappret kvar på översidan. Grädda pajskalet i ugn 200° ca 15 min. Tag ur ugnen och lyft bort pappret.

4. Blanda samman ägg, gräddfil och riven ost. Krydda med salt och peppar.

5. Bred ut den frästa purjolöken i det förgräddade pajskalet och slå ägg och ostsmeten över. Grädda i ugn 175°C ca 30 minuter till gyllenbrun färg. Servera lätt ljumen. En Pinot blanc från Alsace är lämpligt vinval till.   

Instagram