Pocherad marulk med puré på jordärtskocka och sås på rostad paprika samt lök

24 april 2012
-
Marulk är en fantastisk god fisk. Fast och vit i köttet och mild i smaken. Den gifter sig väl med många olika tillbehör. Här med en mild och krämig sås av rostad paprika samt en pure på jordärtskocka med rena fina smaker. Pochera marulken väldigt försiktigt. Blir värmen för kraftig drar fisken sig samman och blir lätt lite seg.Pocherad marulk med puré på jordärtskocka och sås på rostad paprika samt lök
4 port   

800    gr marulksfilé   
4    st jordärtskocka   
1    msk smör   
3    st paprikor röda och gula   
1    st vitlöksklyfta med skal   
1    st gul lök med skal   
2    msk smör       
salt       
peppar från kvarn       
vitt vin       
olivolja   
10    st sockeräror delade på tvären       

Pilaf-ris att servera till                                           

1. Putsa marulksfilén från hinnor. Skär den i fyra "fjärilar" (En tjockare skiva som man lägger ett snitti utan att skära igenom filén och viker upp som  en fjäril). Lägg dem i en plateau med vatten 2 cm högt vatten en dl vitt vin, krydda med salt och peppar.

2. Skala och skär kronärtskockorna i stora bitar. Koka dem i lättsaltat vatten till de är genomkokta. Slå bort hälften av vattenet men sparra det till senare. Mixa med stavmixer  skockorna med resterande vatten till en slät puré. Mixa i en msk smör. Smaka av med salt och peppar.

3. Klyv paprikorna på mitten lägg dem med skinnsidan upp på en oljad stekplåt, lägg även dit löken & vitlöksklyftorna. Baka i ugn 200°C ca 20 minuter, tills de nästen är svarta. Flytta över dem till en kall behållare och plasta in väl, låt stå 15 minuter att svalna. Nu sitter skinnet på parikorna löst och går att dra bort, rensa och skär ut fina bitar som garnityr av 1/3 del. Resten läggs i en kastrull tillsammans med kokvattenet från skockorna. Skala den rostade löken och vitlöksklyftorna och lägg i. Koka upp och mixa till en slät sås, mixa ned 2 msk smör. smaka av med salt och peppar.

4. Sätt plateaun med marulken på spisen, koka upp under lock och låt sjuda några minuter tills fisken är färdig.

5. Slunga sockerärorna och de utskurna bitarna av paprikan i lite olivolja. Lägg på tallrik. Lägg två matskedar varm puré av jordärtskocka på tallriken. Placera fisken ovanpå och slå den varma parikasåsen runt. Servera med pilaf-ris vid sidan. En sydfransk Chardonnay passar bra till
1 Erik Florén:

skriven

Marulk (Lophius piscatorius) den ”fule fiskaren” fritt översatt. Lägg en tvåliters mjölkkartong på tvären och en enliters på längden som ett T ungefär, då har du fasonen av en marulk. Stort huvud liten kropp. Dålig simmare är den också den rackaren. Paddlar sig fram på havsbottnen och ligger där och lurar andra i fördärvet. På Smögen där jag är född och uppväxt sägs om marulken, att den liknar en politiker; ”Stor käft och lite muskler, ligger och lockar ovetande, godtrogna att föda den”.

God är den dock så det förslår. Vanligt var det förr att steka ”kotletterna” med mycket lök och ha ”brunsås” till. Hårdstekt var den så att det mer liknade fläskkotlett. Troligen var detta för att vi skulle förledas att tro att vi åt kött istället för fisk.

Patrik din anrättning är betydligt bättre och ger fisken rättvisa. Fick du hela fisken? Då kanske vi kan se fram emot något gott på marulkskinderna lite längre fram.

2 Patrik

skriven

Erik, Tack för lite goda berättelser om Marulkens innersta väsen. Jag föredrar nog en Marulk framför en Politiker till bords. Breflabb heter den väl på Norsk o nog skall vi få till något gott på kinderna vad det lider.

Instagram