Linguine con carciofi e patate

11 april 2012
-

Väl hemkommen från Italien flödar inspirationen kring italiensk matlagning. På påsken 2009 reste vi omkring i Campania och såg då stora fält av oerhört fina kronärtskockor. Det är en fantastisk grönsak. Tänk att en tistelväxt kan smaka så gott. Det finns otaliga recept med kronärtskockor, här hemma är vi  alltför dåliga på att variera maträtterna med denna delikatess och primör. Här kommer en matig, krämig pastarätt med potatis och kronärtskockor som är lite utöver det vanliga. Sök små mjälla skockor för detta underbara recept.Linguine con carciofi e patate - Linguine med kronärtskocka & potatis
4 port

300 gr Linguine   
4    st kronärtskockor med mjälla stammar   
400 gr små fasta potatisar   
3    st citroner   
1    st äggula   
1    st ägg   
40  gr riven parmesanost   
2    kvistar färsk mejram       
olivolja       
salt       
peppar från kvarn                                                           

1. Börja med att ansa kronärtskockorna. Bryt av stammarna  och spara dem. Kapa topparna och ansa botten runt om så att bara de späda bladen kvarstår. Klyv skockorna i kvartar och rensa bort borsten innuti. Skär i tunna klyftor. Lägg dem i vatten med saft från en av citronerna. Skala stammarna och skär dem på mitten och i bitar. Lägg även dem i citronvattnet.

2. Skala potatisen och skär i 5mm tjocka skivor.

3. Sila av vatnnet från skockorna och lägg dem med potatisen i en bredbottnad kastrull. Till sätt 2 msk olivolja, saften av två citroner och en nypa salt. Fyll på med vatten så att det täcker grönsakerna. Koka upp och låt koka försiktigt, med ett lock på glänt, i ca 40 min.

4. Vispa under tiden samman äggula, ägg och riven parmesanost tillsätt en nypa salt och några drag med pepparkvarnen.
Koka lättsaltat vatten för att koka pastan.

5. Lägg i linguine och koka dem al dente. Sila grönsakerna och varmhåll dem. Slå tillbaks den bortsilade vätskan i den bredbottnade kastrullen och värm på svag värme. Vispa ned ägg och ostsmeten och värm tills såsen  tjocknar.

6. När pastan är kokt al dente, sila av den och vänd ner i såsen. Vänd också ned de varmhållna skockorna och potatisen. Smaka av med salt och peppar samt färsk mejram. Servera rykande varmt.
En Rosso Veronese eller en ung Barbera d'Alba med hög syra passar bra till.
Instagram