Kycklingrulad med smak av citron & rosmarin

20 april 2012
-
Nu är det äntligen helg och det bjuds lite mer tid för att leva livet och njuta av god mat samt rolig matlagning. Ge Dig själv lite tid i köket, slå upp et glas vin och prova på ett recept som kräver lite tid och arbete. Nöjet är att sakta få arbeta sig fram till slutprodukten och målet är fyllt av smakfull njutning.
Ge Dig själv upplevelsen att få laga en kycklingrulad!

Kycklingrulad
6-8 port   

1000    gr kycklingfilé   
20  gr salt   
1    st citron   
2    st kvistar rosmarin   
1    st ägg   
1    st äggula   
2    dl grädde   
1    dl vitt vin               

till servering:   
1    st finhackad rödlök   
1    st huvud av broccoli   
300    gr skalade soyabönor               
olivolja       
salt       
balsamvinäger "tradizionale"           

1. Dela kycklingbrösten på längden.

2. Riv skalet av citronen, finhacka rosmarin, pressa citronen.

3. Vänd samman kycklingen med salt, rosmarin, rivet citronskal, citronjuice samt rikligt med grovmald svartpeppar.

4. Tag 1/3 av kycklingen och mal två gånger på fina skivan i köttkvarnen. Blanda samman färsen med ägg, äggula och vitt vin. Kör färssmeten i matberedare och tillsätt grädden lite i taget.

5. Lägg ut  plastfilm på arbetsbänken och spritsa en ca 40 cm lång sträng av kycklingsmeten. Lägg ut bitar av kycklingfiléerna längs strängen och spritsa en ny sträng ovanpå. Rulla samman till en lång rulle med plastfilmen som "korvskinn" och vrid ihop ändarna. Rulla in i aluminiumfolie och vrid samman ändarna  ordentligt. Upprepa proceduren med ytterligare en rulle.

6. Lägg rullarna i en långpanna och slå på vatten så att det nästen täcker. Ställ in i ugn 175°C i 40 min- 1 timma. Kärntemperaturen skall nå 73°C. Kyl och låt ligga över natt.

7. Ansa och plocka broccolin i fina knippen. Koka broccoli och soyabönor hastigt i saltat vatten. Kyl snabbt. Vänd samman med rödlök och olja samt salt och peppar.

8. Skär den kalla kycklingruladen i tunna skivor och lägg upp på tallrik på en bädd av grönsaksblandningen. Ringla lite balsamvinäger runt om och servera som förrätt. Ett Beaujolais-vin passar bra till.  
1 Christer:

skriven

Det där måste jag pröva men det blir nog mer hackning i matberedare än köttkvarn :)

Snygg tallrik, förresten!

3 Patrik:

skriven

Janina, tack för uppmuntrande ord. Kul att Du gillar mina recept och att de ger inspiration. Jag blir själv inspirerad av att laga den!

2 Janina Ellgren

skriven

Mums, det här vill jag också prova! Tack för en fantastisk matblogg :-) Jag skulle vilja laga nästan allt. Det är så det vattnas i munnen till varenda recept. Proffsigt som tusan!

Instagram