Grillad lax med couscous och kall sås med ishavsrom

15 april 2012
-
När man skall grilla fisk finns inget bättre än en klotgrill. Här finns möjlighet att få en fin grillyta med karaktäristisk smak på undersidan av fisken medan översidan blir bakad  av indirekt värme från locketrs insida. Du slipper att vända den ömtåliga fiskfilén och du får en härlig saftig fiskbit om du avbryter grillningen/stekningen i tid. Behåll gärna skinnet på fisken så ger det skydd från den kraftiga undervärmen. En syrlig kall sås är underbart gott till den heta laxen och couscous med grönsaker är ett gott komplement. Se till att ta fram grillen i tid så får Du njuta av en lång och härlig grillsäsong!


Grillad lax med couscous och kall sås med ishavsrom
4 port   

800    gr laxfilé   
2    kvistar rosmarin finhackad 
rivet skal av citron
flingsalt     
citronpeppar
olivolja      

couscous;   
2,5 dl couscous   
3,5 dl vatten   
1    st grovhackad lök   
1    st huvud av broccoli skuret i fina bitar   
2    msk olivolja 
salt & peppar             

Sås;   
2    dl creme fraiche   
2    msk olivolja           
50  gr ishavsrom   
1    st citron juice & rivet skal
peppar från kvarn       
salt


1. Riv citronen och blanda skalet med den finhackade rosmarinen.

2. Stycka laxen i 4 skivor, låt skinnet sitta kvar. Krydda laxen med flingsalt, hälften av det rivna citronskalet och rosmarinen samt rikligt med citronpeppar. Låt stå och dra inför grillning.

3. Fräs den grovhackade löken med olivolja, tillsätt den hackade broccolin och slå på vattnet krydda med salt. Koka upp och rör ned coscous. Lägg på ett lock och låt stå att dra. Inför servering rör om och smaka av med salt och olivolja.

4. Rör samman creme fraiche med olivolja, ishavsrom och resterande rivet citronskal och hackad rosmarin. Pressa i saften från citronen. Smaka av med salt och peppar.

5. Vänd laxen i olivolja  och lägg den på grillen med skinnsidan nedåt. Lägg på locket på klotgrillen och låt ligga på tills laxen är genomstekt.

6. Servera den grillade laxen med couscous och den kalla såsen. En väld kyld chardonnay i glaset.
Instagram