Citrontartelette med marängtäcke

Skärtorsdagen 5 april 2012
-
En välgräddad mördeg gjord på smör och en härligt citrongul curd på äggula sedan toppad med en fast men fluffig italiensk maräng gjord av försiktigt vispade äggvitor alltsammans försiktigt upphättat för att ge en tredimensionell syn- & smakuplevelse - det blir inte godare än så!
Ta Dig i akt, nu kommer påsken smygande med godsak efter godsak, Glad Påskhelg!Citrontartelette med marängtäcke 10 st   

3    dl lemoncurd (se recept från 18 mars)                

Mördeg    
100    gr vetemjöl    
75    gr smör    
2    tsk socker    
1    nypa salt    
1    äggula    
1    msk mjölk                

Italiensk maräng    
1    dl vatten    
150    gr socker            
3    st äggvitor    
1    tsk pressad citronsaft    
50    gr socker            

1. Vi utgår från Lemoncurd som finnsrecept på den 18 mars.

2. Till mördegen blandas för hand vetemjöl, socker salt och smör till en grynig massa. Tillsätt äggula och mjölk och arbeta till en deg. Arbeta inte för länge. Lägg i plast och låt vila i kyl en timme.

3. Tryck ut mördegen tunnt i smorda tartelettformar. Ställ i frysen en timme. Grädda direkt från frysen i ugn 200°C tills gyllenbruna, ca 10 min. Låt svalna och tippa försiktigt ut ur formarna.

4. Till den Italienska marängen: Mät upp vattnet och sockret i en kastrull och sätt på spisen, koka upp.

5. Slå äggvita, citronsaften och den mindre mängden socker i en bunke och vispa till skum.

6. Fortsätt att koka sockerlagen och mät temperaturen med en termometer, den skall bli 122°C. När detta gradantal uppmätts slås den kokande sockerlagen i en fin stråle över äggviteskummet under konstant vispning. Fortsätt att vispa på låg hastighet tills marängen svalnat, ca 10 min. Slå upp den itaienska marängen i en spritspåse med tyll.

7. Fyll mördegsformarna med lemoncurd. Spritsa marängen i rikliga toppar så att den täcker curden och hela formen. (marängsmeten som blir över kan frysas till senare användning)

8. Bränn, med en liten gasaolbrännare, den italienska marängen till en vacker gyllenbrun färg. Ställ fram för avnjutning. Detta är ett vidunderligt gott och fylligt bakverk.
Instagram