Bergtunga med sauterad rosesallad, lök och potatis samt citron- och salviasmör

26 april 2012
-
Det är inte mycket som går upp mot riktigt färsk bergtunga. I många år stod vi ett par dagar i veckan och filéade plattfisk som kom med direkt leverans från Bohuslän. Det är en häftig känsla att låta den vassa filékniven glida längs benen på fisken och genom det nästan sandpappershårda skinnet, fram kommer en blannk, vit och vidunderligt läskande filé av renaste fiskkött. Man kan bli religös för mindre!
Nu är längtan total, hur skall denna goda fiskfilé inmundigas?
Färsk fisk, färska örter och färskt smör - en oslagbar kombination! Till stekta rätter älskar jag brytningen som ges av ett blad salvia som får puttra med i det gyllenbruna smöret - det blir inte godare än så!
Här en inte alltför vanlig kombination med varm rosesallad, potatis och lök samt citron för att ge en avbrytande syra. Lycka till, bara tanken vattnar munnen...

Bergtunga med sauterad rosesallad, lök och potatis samt citron- och salviasmör 4 port   

2    st stora bergtungor   
1    st huvud av rosesallad   
8    st små potatisar   
2    st gula eller röda lökar   
8    st salviablad   
150 gr smör delat i tre delar   
2    st citroner       
salt       
vitpeppar från kvarn      
olivolja1. Skär loss över och underfiléerna från benen på bergtungorna men låt skinnet sitta kvar så att  du får totalt 4st "flundror". Putsa kanterna på filéerna. Tag gärna hjälp av Din fiskhandlare för detta jobb. Krydda sidorna med salt och vitpeppar på bägge sidor. Lägg ett salviablad på varje sida.

2. Skala potatisen och skär i tynna skivor. Skala löken och skär i tunna klyftor. Bryn dessa i en stekpanna med olivolja och ett salviablad, krydda med salt och peppar. Låt steka tills potatisen är färdig, slå upp på en tallrik och varmhåll.

3.Ansa och skölj rosesalladen, skär den grovt.

4. Bryn smör och ett salviablad i en stor panna och stek fisksidorna så att de får gyllenbrun färg på bägge sidor. Lägg upp på ett serveringsfat.

5. Tag ytterligare lite smör i pannan och fräs hastigt upp rosesalladen, vänd ner den varma löken och potatisen. Smaka av med salt och peppar. Garnera fisken med grönsakerna.

6. Fräs ytterligare av smöret i pannan med de sista två salviabladen. När smöret är gyllenbrunt pressa över en citron. och koka in. Slå citronsmöret över fisken.

7. Garnera med citronklyftor och servera omedelbart. En Pinot Grigio från norra Italien passar bra i glaset.
1 Anna-Lena:

skriven

Ljuvligt gott!

Instagram