Asparagi col speck e scamorza

Påskdagen 8 april 2012
-
Mötet med våren här i norra Italien ger inspiration till recept på primörer. Späd grön sparris smakar ofantligt gott, särskilt de första portionerna man äter så här på våren. Kombinerad med smör, salvia, scamorza och speck får vi en verklig italiensk smakupplevelse. Speck har sitt ursprung i Alto Adige, köttet kommer från skinkan av gris och är både lufttorkad och lättrökt. Scamorza har däremot sitt ursprung i södra Italen, Molise & Puglia, osten är av samma typ som mozarella men till skillnad från från denna så är scamorza lagrad och har fått torka. Scamorza kan vara naturell eller lätt rökt. Det fina med osten i denna rätt är att den smälter utan att rinna, binder samman sparrisknippet, lätt rökt ger den också fin smakbrytning tillsammans med den lättrökta skinkan.Asparagi col speck e scamorza
6 port   

600    gr grön sparris   
12    skivor speck (lufttorkad lättrökt bog av gris)   
6    skivor scamorza   
4    blad salvia   
50    gr smör       
salt       
vitpeppar från kvarn                                                                                           
1. Skär bort den trådiga nederdelen på sparrisen och skala försiktigt.

2. Ånga sparrisen i ca 6 minuter, den skall behålla sin spänst. Har du inte tillgång till en vapeur kokar du sparrisen i lättsaltat vatten. Kyl sparrisen direkt.

3. Skär osten scamorza i tunna skivor. Lägg ut två skivor av speck på bordet och lägg en skiva speck ovanpå. Tag ett knippe sparris och rulla in i skinkan och osten till en tär rulle. Upprepa procedueren så att du får 6 knippen. Lägg dem i en ugnsfast form.

4. Smält smöret med salviabladen i en liten kastrull och låt det fräsa  några minuter utan att ta färg. Krydda med salt och peppar.

5. Ös smöret, utan salviabladen, över sparrisknippena. Sätt in formen med sparrisen i ugnen 200°C i ca 10 minuter, tills osten har smält.

6. Servera ett knippe per person medans rykande varmt. En något lagrad Soave Classico passar att dricka till.


1 Majs:

skriven

Läckert! Sparris är en delikatess och det här är en underbar inramning! Njuter i 180!

3 Majs:

skriven

Våren är här! Också! :-).Sparris är ljuvligt och detta är en otroligt lyxig inramning!

2 Majs

skriven

Våren är här! Också! :-).Sparris är ljuvligt och detta är en otroligt lyxig inramning!

4 Majs

skriven

Sparris! Kan inramningen bli läckrare

Instagram